Najčešća pitanja

Za šta se koristi Gelsectan ?

Gelsectan® je namenjen obnovi crevne funkcije kod pacijenata koji pate od promena nastalih usled sindroma iritabilnog kolona (IBS), crevne preosetljivosti ili nakon uzimanja nekih lekova kako bi se umanjili ili prevenirali simptomi kao što su hronična ili ponavljana dijareja, trbušna napetost, bol, natečenost i nadimanje.

Kako se koriste kapsule Gelsectan?

Kapsulu treba progutati sa tečnošću pre obroka.

Kako se Gelsectan koristi ?

Zavisno od težine simptoma, jednu ili dve kapsule progutati sa vodom, dva puta dnevno (ujutru pre doručka i uveče pre večere) tokom 2-4 nedelje. Ukoliko je potrebno, tretman se može produžiti.

Koji su sastojci Gelsectana?

Ksiloglukan, protein graška i ekstrakt semena grožđa, ksilo-oligosaharidi, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat, amorfni silicijum-dioksid.

Od čega je sačinjena kapsula?

Kapsula je napravljena od hipromeloze, derivata celuloze.

Sadrži li Gelsectan sastojke životinjskog porekla?

Ne, kapsule sadrže samo biljne sastojke.

Da li se kapsula može otvoriti u slučaju problema sa gutanjem?

Ne preporučuje se otvaranje kapsule, ukoliko je neophodno otvoriti kapsulu obratite se svom lekaru.

Da li se Gelsectan može dati deci? U kojoj dozi?

Kako proizvod nije testiran za primenu kod dece, njegova upotreba u ovoj starosnoj grupi se ne preporučuje zbog nedovoljno iskustva.

U kom delu digestivnog trakta se kapsula raspada?

Vreme razlaganja kapsule zavisi od određenih faktora kao što su pH i obilnost obroka, i  traje otprilike oko 30 minuta. Sastojci se oslobađaju u početnom delu tankog creva.

Gde se proizvodi Gelsectant?

Gelsectan se proizvodi u Evropi.

Efekat sastojaka Gelsectana zasniva se na njihovoj sposobnosti da formiraju zaštitni sloj na crevnoj sluzokoži koji oponaša funkciju prirodne sluzi. Da li ovaj zaštitni sloj izaziva malapsorpciju hranljivih materija ili lekova?

Prema dostupnim podacima, ne očekuje se da Gelsectan ometa apsorpciju hranljivih materija ili lekova. Ksiloglukan i PPT deluju poput fiziološke sluzi. Pokazalo se da ksiloglukan nema štetne efekte na normalnu funkciju crevnih ćelija i ne utiče na receptore crevnih ćelija.

Jedan od sastojaka Gelsectana je prebiotik ksilo-oligosaharid (KSOS) koji selektivno hrani dobre bakterije u crevima. Da li je korisnije hraniti naše dobre bakterije ili unositi dodatne bakterije?

Korisnije je hraniti postojeću dobru floru.

U slučaju da imate dodatnih pitanja ili da želite da prijavite neželjenu reakciju na medicinko sredstvo, možete nas kontaktirati putem mail adrese: MedPhvQuestions@goodwillpharma.rs

Gelsectan
  • Da li vas učestali bolovi u trbuhu čine nervoznim?
  • Plašite li se putovanja zbog dijareje?
  • Da li se osećate neprijatno na poslu zbog nadutosti i potrebe da često odete u toalet?
  • Da li ste znali da ljudi sa sindromom iritabilnog creva imaju 3 puta veću verovatnoću da će izostati sa posla?